Centrele de zi YANA pentru copii aflați în dificultate

Prin înfiinţarea centrelor de zi pentru copii, YANA a dorit iniţial să intervină decisiv în situaţii clare în care copii se aflau în pragul înstrăinării de familie, adăugându-se şi alte categorii de copii aflaţi în situaţii de risc.

Totul a început cu o întrebare adresată de un tată văduv, cu patru copii mici: „ce pot să fac? Toată ziua sunt la muncă, uneori mai trebuie să muncesc şi după serviciu, ca să mă descurc cu banii, până seara târziu.. îmi stă inima în loc când mă gândesc ce fac copiii mei singuri acasă, dacă au mâncat ceva, dacă îşi fac temele, dacă nu au păţit ceva..” .
Semnale asemănătoare am primit, în timp, de la alţi părinţi singuri. Astfel am identificat multe situaţii în care familii, îndeosebi monoparentale, nu au posibilitatea să le ofere copiilor lor un loc şi condiţii să-şi facă temele, sau o hrană satisfăcătoare, nemaivorbind de dificultatea părinţilor singuri de a le asigura copiilor supravegherea după şcoală.

Astfel, YANA s-a simţit provocată să răspundă acestei nevoi stringente, prin înființarea de centre de zi pentru copii: Casa YANA în localitatea Nicolae Bălcescu, Casa Heidi în Valea Seaca şi Casa Peter în Galbeni.

În aceste case însoţim zi de zi optzeci de copii în formarea şi dezvoltarea lor, prin servicii de educaţie socială,  asigurarea hranei, promovarea relaţiilor sociale şi integrare comunitară, consiliere socială şi psihologică, sprijin de urgenţă în vederea reducerii efectelor situaţiilor de criză. În munca noastră, punem cu deosebire accent pe dezvoltarea diverselor deprinderi de viaţă independentă.

Cu scopul de a întări incluziunea socială a copiilor marginalizaţi, pe lângă specialiști, lucrăm și cu o echipă de voluntari, atât tineri din comunitate cât şi voluntari care vin de la distanţă, cu regularitate.
În funcţionarea celor trei centre de zi pentru copii sunt importante parteneriatele cu administraţia publică locală şi cu unităţile şcolare din comună, precum şi susţinerea fiecăreia dintre comunităţile locale implicate.


Share this post

Nou centru de zi CASA AURORA Luncani

Un noi centru de servicii integrate înființat pentru copil si familie în satul Luncani – Casa Aurora;


CASA YANA

Capacitate: 30 locuri

Program: luni – vineri între orele 9.00 – 17.00

Loc. Nicolae Bălcescu, Str. Trandafirilor nr. 380, Bacău

Tel/fax: 0040 234 218999

email: casayana@yana.ro

Coordonator: Ciprian Ciobanu


CASA HEIDI

Capacitate: 30 locuri

Program: luni – vineri între orele 9.00 – 17.00

Loc. Valea Seacă (fosta Școală nr. 2, Albeni), com. Nicolae Bălcescu, Bacău

Tel/fax: 0040 234 256104

email: infoheidi@yana.ro

Coordonator: Alina PANTIRU


CASA PETER

Capacitate: 20 locuri

Program: luni – vineri între orele 9.00 – 17.00

Loc. Galbeni ( Școala MARTIN BENEDICT), com. Nicolae Bălcescu, Bacău

Tel/fax: 0040 730 557032

email: infopeter@yana.ro

Coordonator: Florentina CIOBANU


CASA  AURORA

Capacitate: 25 locuri

Program: luni – vineri între orele 9.00 – 17.00

Loc. Calea Moinești 221, Luncani

Tel/fax: 0040 234 704 115

email: casaaurora@yana.ro

Coordonator: Stephania Iorga

adminCasa Yana