CE FACEM
Reducem delincvența juvenilă
În România, trei din zece copii (28,2%, EUROSTAT, 2021) sunt afectați de privațiuni materiale și sociale severe.
Copiii și tinerii lipsiți de îngrijire și sprijin parental sunt printre cele mai vulnerabile grupuri din România, conform cercetărilor și planificărilor strategice.
Începând din 2009, în România, tinerii au avut a doua cea mai ridicată rată a sărăciei, fiind principalul grup afectat de criza economică. În 2012, tinerii cu vârste între 18 și 24 de ani înregistrau o rată extrem de ridicată a sărăciei și excluziunii sociale (35,5%), foarte apropiată de riscul ridicat de sărăcie experimentat de copii. Printre vulnerabilitățile asociate cu sărăcia tinerilor se află și bullying-ul (în special în școli) și riscurile în creștere legate de dependența de droguri în rândul copiilor și tinerilor. Reducerea delincvenței juvenile este o prioritate pentru noi, realizată prin îngrijire, educație, mediere și susținere constantă, până la atingerea autonomiei financiare a copiilor beneficiari.
Campaniile noastre concentrate pe reducerea delincvenței juvenile evidențiază impactul negativ al violenței asupra copiilor, promovează un mediu familial și școlar mai sigur și suportiv.
Prin inițiative ca “Normalitatea nu lasă vânătăi”, subliniem necesitatea unui mediu fără abuzuri.
Prin aceste inițiative integrate, creăm un mediu în care tinerii vulnerabili pot crește, se pot dezvolta și pot deveni membri responsabili și activi ai societății:
În centrele noastre de zi, Casa YANA, Casa Heidi și Casa Aurora, oferim un mediu sigur și încurajator unde copiii învață, se dezvoltă și primesc suportul necesar pentru a îmbunătăți comportamente și diminua devianțele.
Tabăra YanaTeen oferă tinerilor experiențe pozitive, activități recreative și oportunități de dezvoltare personală. Această inițiativă ajută la construirea unor relații sănătoase și la consolidarea valorilor morale, esențiale pentru o viață în care școala are un loc până la dobândirea autonomiei financiare.
Bursele pentru liceeni sunt un alt pilon important, oferind sprijin financiar și motivație pentru tinerii din medii vulnerabile ca să continue studiile. Astfel, le oferim o șansă reală de a-și construi un viitor stabil și, nu în puține situații, de a evita capcanele delincvenței.
Grădina YANA contribuie prin educația practică, ajutând copiii să dezvolte abilități utile și să înțeleagă valoarea muncii. Participarea la activități de grădinărit și la alte proiecte similare îi învață pe tineri responsabilitatea și le oferă o altă percepție asupra muncii manuale, construind deprinderi care pot deveni moduri de viață funcționale și practice.
Prin Biblioteca vie – vorbește-le despre meseria ta!, aducem profesioniști din diverse domenii pentru a inspira și a ghida tinerii. Aceste interacțiuni îi ajută să-și descopere vocația și să își stabilească posibile obiective profesionale, reducând riscul delincvenței juvenile.