CE FACEM

Prevenim separarea copilului de familie

Potrivit UNICEF, în România 8.000 de copii noi sunt admiși în fiecare an în sistemul special de protecție a copilului, deși majoritatea dintre ei au o familie naturală. Rata copiilor separați de familie și aflați în îngrijire alternativă este una dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeană.

Această realitate afectează profund viața și dezvoltarea acestor copii. Deși separarea de familie este adesea văzută ca o măsură de protecție, ea poate introduce copii într-un mediu de vulnerabilitate diferită, având consecințe negative asupra sănătății lor emoționale și psihologice. Stabilitatea și siguranța lor pot fi grav afectate.

În comunitățile slab dezvoltate și lipsite de resurse, unde serviciile sociale pentru copii lipsesc, riscul de separare a copilului de familie crește, adesea pe motiv de sărăcie sau alte vulnerabilități.

Un copil este considerat în risc de separare de familie din diverse motive: situația economică dificilă a familiei, condițiile precare de locuit, șomajul părinților, lipsa accesului la servicii de sănătate și educație sau probleme sociale cum ar fi migrația părinților, dizabilitățile în familie sau dificultățile legale ale membrilor familiei.

Prin intervenții specializate și suport adecvat, oferit copiilor, părinților lor și comunității, prevenim aceste despărțiri și contribuim la îmbunătățirea vieții copiilor în cadrul propriei lor familii.

Reușim să facem acest lucru prin proiecte precum: