CE FACEM
Prevenim separarea copilului de familie
Potrivit UNICEF, în România 8.000 de copii noi sunt admiși în fiecare an în sistemul special de protecție a copilului, deși majoritatea dintre ei au o familie naturală. Rata copiilor separați de familie și aflați în îngrijire alternativă este una dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeană.
Această realitate afectează profund viața și dezvoltarea acestor copii. Deși separarea de familie este adesea văzută ca o măsură de protecție, ea poate introduce copii într-un mediu de vulnerabilitate diferită, având consecințe negative asupra sănătății lor emoționale și psihologice. Stabilitatea și siguranța lor pot fi grav afectate.
În comunitățile slab dezvoltate și lipsite de resurse, unde serviciile sociale pentru copii lipsesc, riscul de separare a copilului de familie crește, adesea pe motiv de sărăcie sau alte vulnerabilități.
Un copil este considerat în risc de separare de familie din diverse motive: situația economică dificilă a familiei, condițiile precare de locuit, șomajul părinților, lipsa accesului la servicii de sănătate și educație sau probleme sociale cum ar fi migrația părinților, dizabilitățile în familie sau dificultățile legale ale membrilor familiei.
Prin intervenții specializate și suport adecvat, oferit copiilor, părinților lor și comunității, prevenim aceste despărțiri și contribuim la îmbunătățirea vieții copiilor în cadrul propriei lor familii.
Reușim să facem acest lucru prin proiecte precum:
Centrele noastre de zi sunt fundamentale în prevenirea separării copiilor de familie, oferindu-le un mediu sigur și sprijin educațional. În plus, prin programele noastre integrate, ajutăm părinții să obțină resurse și să învețe abilități pentru a-și susține mai bine copiii, consolidând astfel relațiile familiale și reducând riscul de separare.
Oferă părinților resurse, sprijin și instrumente necesare pentru a dezvolta abilități de comunicare și rezolvare a problemelor, întărind astfel legătura familială și contribuind la prevenirea separării copilului de familie.
Prin proiectul Femme/Homme Tisch (FHT), organizăm întâlniri dedicate părinților, facilitând discuții despre subiecte importante legate de sănătate, familie și integrare. Aceste întâlniri, moderate de specialiștii YANA, oferă un mediu de sprijin în care părinții pot găsi idei și resurse pentru rezolvarea problemelor cotidiene, contribuind astfel la prevenirea separării copiilor de familie.
Proiectele de îmbunătățire a condițiilor de locuit prin Tabăra Lărguța oferă tinerilor oportunitatea de a se implica activ în renovarea și dezvoltarea infrastructurii locuințelor din comunitățile rurale, contribuind la un mediu mai stabil pentru copiii care locuiesc aici.
În mijlocul eforturilor lor, se leagă prietenii care durează o viață și se consolidează legături care devin piloni ai acestor comunități. Astfel de inițiative contribuie la consolidarea legăturilor sociale și la îmbunătățirea calității vieții în comunitate.