Tabăra de voluntariat pentru tineri “Lărguța”

Este organizată anual și bianual începând cu anul 2008, este rodul colaborării dintre Fundația YANA, Liechtensteinisches Gymnasium Vaduz (Liechtenstein) și Ordinul Iezuiților din România.

Munca este în beneficiul unor familii aflate în nevoie – mame sau tați singuri cu copii mici, în ajutorul unor oameni săraci și greu încercați la nivelul sănătății fizice sau mentale. Programul taberei include muncă fizică, meditație și reflecție, vizitarea unor obiective turistice din România.


Toamna aceasta, tabăra ”Lărguța” a împlinit 10 ani și cincisprezece ediții. Și în acest an, am avut două ediții, Lărguța for Oldies, în luna august, iar la începutul lunii octombrie, ”Lărguța liceenilor”.  În tipul celor două tabere, optzeci de oameni din trei țări s-au adunat în satul devenit drag multor generații de voluntari din țară și de peste hotare.

În august, în timpul cât copiii au luat o scurtă pauză de la activități, centrele de zi ale fundației au fost împrospătate și pregătite pentru un nou an de muncă. Familia unei persoane cu dizabilități a primit o mână de ajutor pentru a face din propria casă o locuință mai bună pentru cel vulnerabil. Răspunzând acestor nevoi cu energia proprie vârstei lor, cei 35 de ”bătrânei” ai taberei Lărguța Oldies, cu vârste între 15 și 24 de ani, au muncit o săptămână la sfârșitul căreia centrele de zi și locuința familiei greu încercate nu mai sunt la fel.

 

Și în ”Lărguța de toamnă”, ca de fiecare dată, deschiderea și generozitatea voluntarilor și a tuturor celor implicați au făcut minuni, iar spiritul taberei s-a făcut simțit, din nou, astfel că fiecare a putut primi mai mult decât a dat. Câteva rezultate palpabile: casa unui vârstnic este mult mai caldă și mai sigură, patul acestuia cu paie și picioare bătute direct în podeaua de lut a fost înlocuit cu un pat confortabil; în casa unei familii greu încercate a fost construită o sobă nouă, tâmplăria a fost schimbată, tavanul izolat și s-a zugrăvit, acum mama și cei doi copii pot aștepta mai liniștiți venirea iernii.

După muncile de peste zi, serile au fost timp de binemeritată relaxare, de contemplat apusurile fabuloase ale Lărguței, de reflecție și împărtășire.


Share this post

Larguta

Was ist das? Larguta ist ein kleines Dorf in Rumänien. Für einige liechtensteinische Jugendliche ist Larguta aber mittlerweile mehr als nur ein kleines zuvor unbekanntes Dorf. Larguta ist zu einem Synonym für Hilfe und Dienst am Nächsten geworden. Larguta steht für einfaches Leben ohne jeglichen Komfort, für Bescheidenheit, Zufriedenheit und Solidarität in der Gemeinschaft. Larguta steht auch für Entbehrungen und Überfluss. Larguta bietet Gastfreundschaft und baut Vorurteile ab. Larguta ist zum Synonym für Freundschaft geworden. Larguta steht für Spiritualität. (Andreas Aczel, LG Vaduz)
admintabara-larguta